Ernst Happel

Natuurlijk staat vandaag vooral in het teken van Fred Blankemeijer, maar het is ook precies 18 jaar geleden dat Ernst Happel overleed. Ook een legendarische persoon in de rijke geschiedenis van onze club! Weinig trainers hebben tijdens hun verblijf in De Kuip zo veel aan de verbeelding overgelaten als Ernst Happel, de coach wiens naam voor altijd is verbonden aan het jubeljaar 1970.

Altijd bleef hij de mysterieuze wondertrainer, de man van weinig woorden, van tactische meesterzetten, ondoorgrondelijke commentaren en een persoonlijk credo dat de club Feyenoord past als een handschoen. Kein geloel, fussballen! Happel nam Feyenoord in 1969 aan de hand en leidde het een nieuwe wereld in: die van het keiharde professionele voetbal aan de Europese top. Hij smeedde aan een uniek elftal dat de hardheid van Israel en Laseroms koppelde aan de brille van Moulijn en het inzicht van Van Hanegem. Kloppend hart van dat team was de linie Wim Jansen-Van Hanegem-Franz Hasil. Het werd het beste middenveld van Europa genoemd.

Ernst Happel. Een legende. De man die als trainer Feyenoord als eerste Nederlandse club in de geschiedenis van het voetbal de hoogste prijs bezorgt: de Europa Cup I. En als toegift ook de Wereldbeker

Ernst Happel (29 november 1925) is zelf een verdienstelijke verdediger (zeven titels met Rapid Wien en 51 interlands), maar maakt vooral naam als de no-nonsens trainer die Feyenoord naar grote successen leidt.  Zijn trainerscarriére begint bij zijn oude club, Rapid Wien. Nadat hij met deze club zowel kampioen wordt als de beker wint, vertrekt Happel in 1962 naar Ado Den Haag. Ook met deze club wint hij de beker (1968). Dan komt de grote stap … Feyenoord.

Als opvolger van Ben Peeters zorgt Happel voor de grootste successen uit de roemrijke geschiedenis van onze mooie club. Op 6 mei 1970 verslaat het elftal van Happel in Milaan het Schotse Celtic in de finale van de Europa Cup I.  Als kampioen van Europa mag Feyenoord vervolgens met het Argentijnse Estudiantes strijden om de Wereldbeker. Ook deze strijdt weet Happel te winnen. Feyenoord is wereldkampioen!

Nadat hij Feyenoord in 1971 ook landskampioen heeft gemaakt, vertrekt Happel naar Club Brugge. Een lange reeks Europese clubs volgt. En het Nederlands Elftal. Met Oranje weet Happel in 1978 de finale van het WK Voetbal te halen.

Op 14 november 1992 overlijdt Happel op 67-jarige leeftijd. Na zijn dood wordt het Praterstadion in Wenen omgedoopt tot het Ernst Happel-stadion. Bij Feyenoord wordt Happel onder meer geëerd met een borstbeeld, welke op 23 januari 2005 in De Kuip door zijn zoon wordt onthuld. Het borstbeeld is tot stand gekomen door de inzet van een aantal supporters.

“Kein geloel, fussbal spielen!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.