Yoeri Kievits – Rotterdam Hooligan

Pauw en Witteman, Panorama en andere tijdschriften, kranten, internet… Het zal jullie waarschijnlijk niet ontgaan zijn: er is een nieuw boek over Feyenoordsupporters verschenen. En dan niet over het Legioen in het algemeen, maar over een deel dat nogal eens op een foute manier in het nieuws komt. De naam van het boek zegt eigenlijk alles: Rotterdam Hooligan – het ware verhaal van de de harde kern. In het boek geeft Yoeri Kievits een inkijkje in de rauwe wereld van de Feyenoordhooligans.

De lezer krijgt bijvoorbeeld uitleg over het ontstaan van FIIIR, de derde generatie Feyenoord hooligans, waarvan Kievits één van de ‘top boys’ is. Daarnaast vertelt Kievits over zijn jeugd en de manier waarop hij is geworden tot wat en hoe hij nu is. Het begint met wat vechtpartijtjes op school, maar naarmate het boek vordert, komen er complete veldslagen voorbij. Daarnaast veel verhalen over uitwedstrijden en de nodige buitenlandse trips. En alhoewel ik mijn supportersschap op een totaal andere manier beleef dan Kievits en z’n vrienden, ben ik dat natuurlijk wel met hem eens: dat zijn wel de krenten in de pap. Gelukkig lijkt Kievits op een gegeven ogenblik wel te beseffen dat de daden van de harde kern Feyenoord en de goedwillende supporters ook de nodige last bezorgen. Meest voor de hand liggende voorbeelden: Leverkusen en Nancy.

Zeer opmerkelijk om te lezen is de uitleg over de gang van zaken tijdens het zo dramatisch verlopen seizoen 2010-2011, waarover Kievits schrijft dat hij namens de harde kern diverse keren overleg heeft gevoerd met het Feyenoordbestuur, over de manier waarop de rust bij onze club het beste kon worden bewaard en kon worden voorkomen dat er een massale supportersopstand zou komen, waar de club alleen maar meer last van zou krijgen. Zulke berichten zijn de afgelopen tijd al vaker naar buiten gekomen, maar de stelligheid en waarmee het hier beschreven staat, is denk ik iets waar het Feyenoord-bestuur niet zo blij mee is.

Al met al is Rotterdam Hooligan een boek dat makkelijk wegleest, en waar veel supporters ook als ze geen hooligan zijn, waarschijnlijk wel diverse zaken in zullen herkennen, al zijn er ook zeker een paar punten van kritiek. Zo klopt de volgorde van de wedstrijden in de dubbele bekerfinale van twee jaar geleden niet en was die wedstrijd tegen Real Madrid om de Europese Supercup natuurlijk in 2002 in plaats van 2004. Wie het boek leest zal overigens snel begrijpen waar die foutjes vandaan komen. Waarschijnlijk ontbrak de scherpte rond die wedstrijden door het drank- en drugsgebruik van Kievits en z’n kornuiten.

Zelf benieuwd naar het verhaal van Kievits?:

Hier, via boekenroute.nl kun je het boek bestellen.

 

0 reacties op “Yoeri Kievits – Rotterdam Hooligan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.