Dirk Kuyt op jacht naar gouden jubileum bij AZ-Feyenoord

Schermafbeelding 2013-02-15 om 11.06.30Het zou kunnen dat de uitwedstrijd tegen AZ er voor Dirk Kuyt (35) eentje wordt met een bijzonder tintje. De spits aast in Alkmaar onder meer op zijn honderdste doelpunt in Rotterdamse dienst. Kuyt mag zich in de aanloop naar het duel van 12.30 uur verheugen op diverse mijlpalen in zijn loopbaan. Laten we beginnen met de mooiste: één treffer tegen AZ betekent zijn honderdste doelpunt als Feyenoorder. Voor zijn huidige 99 goals had de aanvaller 143 officiële wedstrijden nodig.

Kuyt verdeelde zijn 99 goals over vier verschillende competities: hij maakte er 84 in de Eredivisie, acht in de strijd om de KNVB-beker, vijf in Europa Cup-verband en twee in de play-offs om Europees voetbal. Met die 84 competitiegoals staat Kuyt op de eeuwige topscorerslijst van Feyenoord in de Eredivisie nu op gelijke hoogte met Peter Houtman. Alleen Cor van der Gijp (162), Ove Kindvall (129) en Henk Schouten (89) maakten nóg meer goals voor de Rotterdammers in de hoogste divisie.

Willem van Hanegem was de laatste speler die de grens van honderd officiële doelpunten bereikte als Feyenoorder. Hij deed dat in het laatste seizoen van zijn eerste periode bij de Rotterdammers, de jaargang 1975/76. Vervolgens speelde ‘De Kromme’  tussen 1981 en 1983 nog eens twee seizoenen voor Feyenoord (waarin hij in totaal acht keer scoorde), waardoor zijn totaalproductie voor de club op 111 goals uitkomt.
Een doelpunt tegen AZ betekent voor Kuyt ook meteen het 275ste clubdoelpunt in zijn loopbaan. Behalve de 99 goals voor Feyenoord staan er nog 66 doelpunten voor FC Utrecht, 71 voor Liverpool en 38 voor Fenerbahçe op zijn cv. Kuyt is verder nog twee goals verwijderd van het driehonderdste doelpunt in zijn profloopbaan. Behalve zijn 274 goals in clubverband maakte de aanvaller in de periode 2004-2014 nog 24 doelpunten in 104 wedstrijden namens het Nederlands elftal. Dat brengt zijn totaalbalans voor clubs en land dus op 298 doelpunten in 846 officiële wedstrijden.

Eén reactie op “Dirk Kuyt op jacht naar gouden jubileum bij AZ-Feyenoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.