Ajax – Feyenoord: blijf braaf…

In mijn map met kaartjes van (bijna) alle wedstrijden waar ik in de loop der jaren ben geweest heb ik er ook eentje zitten waar op staat: 'Blijf Braaf'. Het is het kaartje van een uitwedstrijd tegen FC Volendam op 16 februari 1997. Ik moest ineens aan dit kaartje denken toen ik las dat '5 jaars-sanctie' nog steeds van kracht is op de klassieker van komende zondag. Oftewel: als het uit de klauwen loopt mogen er de komende jaren geen uitsupporters mee bij wedstrijden tussen Feyenoord en ajax.

de tekst:

Vijfjaars-sanctie nog altijd van kracht bij Klassieker
De enige echte klassieker die Nederland kent staat zondag weer op het programma: Ajax-Feyenoord. Beide clubs, de KNVB en de lokale driehoeken van zowel Amsterdam als Rotterdam zijn al weer geruime tijd en in goed overleg bezig met de voorbereidingen voor deze wedstrijd.

Alle partijen hechten er belang aan wederom te benadrukken dat de zogenaamde ‘vijfjaars-sanctie’ nog altijd van kracht is. Deze maatregel houdt in dat bij ongeregeldheden rond ontmoetingen tussen Ajax en Feyenoord bezoekende supporters de komende vijf jaar bij de onderlinge wedstrijden geweerd zullen worden. De sanctie is een uitvloeisel van gesprekken tussen alle betrokken partijen naar aanleiding van ernstige ongeregeldheden rondom Feyenoord-Ajax op 17 april 2005.

Ook vragen beide clubs nog eens extra aandacht voor de nieuwe richtlijnen voor de bestrijding van verbaal geweld die per 1 januari van dit jaar van kracht zijn. Belangrijkste wijziging is dat de eindverantwoordelijkheid om een wedstrijd bij ongewenste spreekkoren stil te leggen niet langer bij de scheidsrechter ligt, maar bij de directies en besturen van de betaald voetbalorganisaties.

Behalve dat de richtlijnen zijn veranderd, is ook het sanctiebeleid aangescherpt. Daarin is een aantal nieuwe uitgangspunten opgenomen met betrekking tot supporters van de bezoekende club. Wanneer sprake is van verbaal geweld zijn zij bij een volgende editie van de betreffende wedstrijd niet welkom. Bij herhaling kan de KNVB besluiten een club te verbieden om tijdens een aantal opeenvolgende wedstrijden supporters mee te nemen naar uitwedstrijden.

17 reacties op “Ajax – Feyenoord: blijf braaf…

  1. Bart

    Het valt me steeds vaker op dat er toch wel veel bezoekers van dit blog zijn die een minderwaardigheidscomplex ten opzichte van Ajax hebben. Ik ben 41 jaar Feyenoordfan en heb een ontiegelijk rothumeur als we verliezen of gelijkspelen, maar dan ga ik mijn frustratie toch niet afreageren door fans van een andere club te gaan haten. Waarom zijn er zoveel agressieve gevoelens tegenover mensen die toevallig voor een andere club zijn? Net even op een andere plek geboren, en net even een andere voetbalsmaak. Ik hou het voor zondag op 1-1 en hoop dat gewoon de beste wint. Hoop voor iedereen op een kwalitatief hoogstaande en prettige wedstrijd, zonder ook maar een incident (voor de afwissseling!!!)

      /   Beantwoorden  / 
  2. Marco

    Als amsterdammer en Ajax fan kan ik mij goed vinden in de woorden van Bart . Tuurlijk ook ik baal als mijn club verloren heeft , maar dat is voor mij nog geen reden om de tegenstander te haten of in elkaar te slaan . Ik ga naar het stadion voor het voetbal en nergens anders voor . Ik hoop zondag op een mooie spannende wedstrijd zonder rellen , en dat de beste mag winnen .

      /   Beantwoorden  / 
  3. Jeroen

    ik heb hier nou 2x wat geblogt en eindelijk hoor ik 2 echte supporters aan het woord klasse jongens zo doorgaan

      /   Beantwoorden  / 
  4. @

    Bart, ik kan me wel iets voorstellen van wat jij denkt, maar als Feyenoord weer voor de zoveelste keer een wanprestatie neerzet en die hond van een leojood scoort ook nog eens… dan kan ik me er wel iets bij voorstellen dat mensen over de schreef gaan (ben er zelf nog nooit overheen gegaan, maar wel een aantal maal zéér dicht erbij gestaan). En dan is het nogal logisch dat je je afreageerd op mensen die er lol in hebben, en dat zijn dan in dit geval de arogante gloryhunters die bij de club van de laffe god en het maandverbandshirt komen.

    Maar zoals je denk ik zelf ook wel weet gebeurd het niet alleen in 020 maar bij elke club, zodra iemand je uitlacht terwijl jij je superklote voelt dan wordt je kwaad. Dat is een logische reactie en gevolg van, het is menseigen om zo te reageren. Dus eerlijk gezegdt heb ik er op dat moment geen moeite mee, achteraf gezien slaat het nergens op maarja daar denkt niemand aan op dat moment natuurlijk.

      /   Beantwoorden  / 
  5. @

    Jeroen ik snap je reactie niet helemaal, je veronderstelt dus eigenlijk dat iemand die voor Feyenoord bereid is te vechten geen echte supporter is? Huemm…. dat vindt ik een aparte benadering, en dan zal ik er gelijk één tegenover zetten die net zo radicaal is:

    Iemand die wil vechten voor zijn club is dus een supporter², aangezien hij blijkbaar tot extreme durft te gaan om zijn club te vertegenwoordigen.

    Zelf denk ik dat je het ergens in het midden moet zoeken, softie-supporters heb je niks aan (brengen geen sfeer niks), maar ook aan de hooli’s heb je weinig, aangezien die het meeste wat bereikt is (vaak maar niet altijd) weer ongedaan maken. Desalniettemin zorgt de laatste groep meestal wél(!!!) voor sfeer (goed of slecht, maakt me niet uit het is altijd beter als geen sfeer).

      /   Beantwoorden  / 
  6. -_-

    Mocht het uit de klauwen lopen dan heb je wel 5 jaar een bomvolle kuip met 50.000 feyenoord supporters, en niet dat al die vakken om het uitvak leeg zijn.

      /   Beantwoorden  / 
  7. @

    Ja en dan heb je net zo’n lekkere sfeer als op 17 april: geen

    Gewoon altijd dat uitvak volproppen… dat is het enigste dat nog een beetje sfeer opwekt in de kuip want het voetbal is bagger *.

    * maar we gaan wel winnen zondag 1-3

      /   Beantwoorden  / 
  8. con49

    Er is toch overal strijd mee tussen Rotterdam en A…..dam. Waarom noemen ze ons “havenslaafjes”? Omdat wij niet te lui zijn om te werken en wij niet hoeven te moorden en te stelen om aan geld te komen {meestal voor drugs}? Tuurlijk winnen we en mochten we verliezen…..jammer. Als ze er maar voor geknokt hebben. Verliezen is geen schande {zelfs niet van hun}. Maar je kop verliezen is erger, hoor.

      /   Beantwoorden  / 
  9. con49

    Ik lees net dat Nicky Hofs vanmiddag is geopereerd en voorlopig 3 maanden uitgeschakeld zal zijn. Wat een matennaaier! Hij loopt al zo lang met blessures rond en voor zo’n belangrijke wedstrijd moet hij ineens geholpen worden. Dat kon geen weekje wachten, na al dat blessureleed afgelopen seizoen? Tot volgend seizoen egoist!

      /   Beantwoorden  / 
  10. @

    Dacht bijna hetzelfde wel jammer, maar daarvoor kwam ik zo laat op vrijdag niet terug… krijg ik net de service-spam van Feyenoord, staat erin:

    “Bij aankomst van de treinen te Amsterdam zijn spreekkoren niet toegestaan. Indien aan de orde zullen de treinen retour naar Rotterdam worden gezonden.”

    Ik zeg: hahahahahahaha

      /   Beantwoorden  / 
  11. T!GER1125

    @ @ is al bekend welke jullie gaan gebruiken of moet er nog gekozen worden ;)

    en hebben die joduh geen blog ofzo…?

    http://joduh.blog.nl ofzoiets?

      /   Beantwoorden  / 
  12. con49

    Dat hebben ze ook niet gedaan toen die joden de treinen hadden gesloopt nog voordat ze bij de Kuip waren. Terugsturen. Reken maar dat ze dat morgen wel doen hoor. En reken maar dat de UEFA eventuele ongeregeldheden morgen mee laat wegen in hun besluitvorming volgende wek. Dus jongens aub hou je in. Doe het voor de club. We worden door die joden morgen net zolang geprovoceerd dat er rottigheid van komt. Let op en wees verstandig. Fijne wedstrijd.

      /   Beantwoorden  / 
  13. @

    Geen rellen, maar spreekkoren horen er gewoon bij hoor… iedereen die niks met spreekkoren te maken wil hebben blijft maar lekker thuis met het geluid uit.

    “thuisblijven is leuker” zei anal+ altijd, dus ik zou zeggen iedereen die stadiongeluiden niet aanstaat doe je voordeel ermee =).

    trouwens ik denk niet dat eventuele rellen meegenomen worden in het besluit, kan haast niet. En ik wil niet veel zeggen maar de UEFA MAFFIA uit italie kan beter eerst zijn eigen tuintje is wieden… (daar wordt het hele weekend niet meer gevoetbald vanwege dode(n) bij rellen op sicilië)

      /   Beantwoorden  / 
  14. T!GER1125

    Ik heb niet eens anal+ *zucht* dat wordt weer een middagje met de meest onpartijdige radiozender van rijnmond ;)

      /   Beantwoorden  / 
  15. jood

    stelletje kk kakkerlakken
    julie moeten je smoel houde over ajax
    feyenoord gaat naar de klote komende wedstrijd tege ajax
    **bommen op Rotterdam**
    groetjes de joden

      /   Beantwoorden  / 
  16. Con49

    Anal+ bestaat niet meer. Helaas…is nu UPC {film1 en sport1] met ondeugdelijke apparatuur mag ik naar voetbal kijken. Niets dan ellende. Dus iedereen die ditleest GEEN UPC nemen. Je wordt besodemieterd en wordt uitgekaffert aan de telefoon. Service?? Ho maar. NIET DOEN. Zonde van je geld.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.