Feyenoord: nooit meer Champions League, kampioen in 2014

Nou… Daar kunnen we het mee doen. Volgens wetenschappelijke berekeningen zal Feyenoord nooit meer de Champions League winnen. In 1970 wonnen we (Als eerste Nederlandse club!) de Europa Cup 1/Champions League, maar het lijkt er op dat we dat niet meer gaan herhalen. Landskampioen worden zit er nog wel in en dat zal op basis van wetenschappelijke berekeningen in 2014 gaan gebeuren. hmmm misschien duurt dat net even te lang om alvast op de Coolsingel te gaan staan.

Dat hebben de Tilburgse economen Jan van Ours (Feyenoordfan) en Martin van Tuijl (aanhanger van FC Eindhoven) berekend op basis van wat zij een ‘soccernomische analyse’ noemen. Soccernomics past economische principes toe op profvoetbal. Daarbij wordt onder meer gekeken naar de relatie tussen de omvang van de begroting van een eredivisieclub en de plaats op de ranglijst aan het eind van een seizoen.

Feyenoord had gemeten naar de omvang van de begroting aan het begin van het afgelopen seizoen 15 procent kans om landskampioen te worden. Dezelfde berekening laat zien dat kampioen worden eens in de zes à zeven jaar ook echt lukt en dat zou dan in 2014 weer moeten gaan gebeuren. Historisch gezien klopt deze soccernomische berekening, aldus Van Tuijl en Van Ours.

Als Feyenoord landskampioen zou worden, mag de club meespelen in de Champions League. Van Tuijl en Van Ours hebben daarvan de winkans berekend en ook naar de economische factoren uit de glorietijd van de Rotterdamse club van 1955 tot 1974 gekeken. Volgens de economen werd Feyenoord destijds groot door slim transferbeleid. Na 1974 heeft Feyenoord daarin vaak de plank misgeslagen. Nu, in de 21e eeuw, hebben de clubs uit Milaan, München, Madrid en Manchester begrotingen die vijf tot tien keer zo groot zijn als die van Feyenoord en daarom zit een Europees kampioenschap er volgens hen niet meer in.

bron: de Pers

6 reacties op “Feyenoord: nooit meer Champions League, kampioen in 2014

  1. Wollie999

    Tja, wetenschappelijke berekeningen! Ik zeg het komt gewoon omdat de aarbeien in de aanbieding zijn!

      /   Beantwoorden  / 
  2. Coentje73

    Wat een gelul, een voor de rubriek “open deuren”als je het mij vraagt dat onze club de championsleague niet meer wint lijkt me logisch en kampioen in 2014, dat kan je niet van te voren zegen op basis van cijferjournalistiek , kampioen is natuurlijk niet onmogelijk maar of je wint of verliest hangt van andere factoren af nl geluk, aantal blessures vorm op het luiste moment schorsingen etc.

      /   Beantwoorden  / 
  3. jabra

    MEE EENS

      /   Beantwoorden  / 
  4. Meersche Helden

    nou ja, er was ok een Duitser van de week die claimde dat hij wiskundig berekent had dat Duitsland het WK wint.

      /   Beantwoorden  / 
    1. jabra

      wiskunde is best moeilijk ha ha

        /   Beantwoorden  / 
      1. Luiz

        Dat begrijp ik Jabra..
        De slimste ben je niet..

        Fey kampioen 2014/Wil er iemand op wedden

          /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.