In Memoriam: Feyenoord huisfotograaf Piet Bouts (2005 – 2015)

Schermafbeelding 2014-04-28 om 18.55.44Vandaag is het alweer tien jaar geleden dat Piet Bouts, huisfotograaf van Feyenoord en de Feyenoord supportersvereniging, overleed op 83-jarige leeftijd. Op de site van de FSV staat een in memoriam, waarin wordt teruggegeken naar deze legendarische Feyenoorder.

Bouts was een persoonlijkheid en zijn humor onovertroffen. Daarbij sprak hij vloeiend Spaans, wat te pas kwam bij o.a. Spaansprekende spelers. Bouts was een graag geziene gast bij spelers, trainers, supporters van Feyenoord, scheidsrechters en de fotograferende pers. Liefkozend noemde zij hem Ome Piet. Ome Piet begon in 1958 met fotograferen van spelers van Feyenoord en was door de jaren heen de vaste fotograaf voor zowel Feyenoord als de Feyenoord Supportersvereniging. Hij heeft in die jaren legendarische foto’s gemaakt, die menig tentoonstelling en krant heeft gebruikt en nu nog steeds gebruiken.

Spelers die door de jaren heen bij Feyenoord hebben gevoetbald, zoals Coen Moulijn, Willem van Hanegem, Paul Bosvelt en Dirk Kuijt, hadden tijd voor hem en hij voor hen. Zo kwam het ook vaak voor dat Piet op verzoek van een speler privé voor hen fotografeerde. Vele huwelijken en uitjes van spelers heeft hij dan ook op de gevoelige plaat vastgelegd. Ome Piet had gezondheidsproblemen en op 19 december 2005 overleed hij. Vlak voor zijn overlijden bracht hij met zijn dochter nog een bezoek aan De Kuip waar hij volgens eigen zeggen met veel warmte werd ontvangen. Voor aanvang van Feyenoord – AZ op 26 december 2005 vond er een indrukwekkende minuut stilte voor hem plaatst. Feyenoord speelde deze dag ook met rouwbanden om de arm.

Het archief met duizenden foto’s is na zijn overlijden door de familie ter beschikking gesteld aan de Feyenoord Supportersvereniging (FSV), die er dankbaar gebruik van maakt. Tevens waakt de FSV dat Ome Piet zijn naam verbonden blijft aan zijn foto’s, die door anderen gebruikt worden. Als Eerbetoon aan de fotograaf heeft de FSV een historisch (foto)boek uitgebracht met de titel “Feyenoord door het oog van Piet Bouts”. Het prachtige boek is nog steeds te koop via Internet.

Ome Piet je bent er niet meer, maar je naam leeft voort. We missen je,

Feyenoord Supportersvereniging.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.